Hidratarea este importantă pentru sănătate, de altfel specialiștii recomandă un consum de minimum 2 litri de lichide pe zi, valoare în care este inclusă apa, ceaiul, supa, dar și apa din fructe și legume.
Însă această cantitate nu este ”bătută în cuie”, ea putând varia în funcție de activitatea oamenilor, fie că vorbim de sportivi, fie că vorbim de persoanele care lucrează în medii foarte calde, dar și de temperatura exterioară.
Însă de principiu, cantitatea de apă trebuie corelată cu greutatea, astfel, fiind recomandat consumul a 30-40 ml de lichid/kg corp.
Apa este vitală pentru buna funcționare a organismului. ”Apa este principalul constituent chimic al organismului uman. De aceea, Claude Bernard a denumit apa drept mediul intern al organismului, care oferă celulelor niște condiţii de viaţă mult mai bune decât le-ar putea oferi mediul extern.
Și, atunci când organismul pierde mai mult de 10-15% din apă, el moare”, a scris prof. dr. Adrian Restian, în ”Organismul uman: 70% apă și 90% informație”, articol publicat în revista Practica Medicală, în 2018.
Astfel, de nivelul de apă depind sănătatea țesutului muscular, a organelor interne, precum și a sistemului osos.
Deshidratarea severă poate duce la creșterea riscului de a face pietre la rinichi, dar și infecțiile ale tractului urinar.
În cazul în care vă este sete, înseamnă că deja organismul simte deshidratarea, astfel că este nevoie să acordați atenție la ceea ce organismul vă transmite.
10 moduri de consuma apă
Potrivit datelor Centrului de Informare, Prevenire Risc și Analiză (CIPRA), doar trei români din 10 urmează recomandarea de a consuma 2 litri de lichid pe zi, în timp ce 4 din 10 consumă între 1 și 2 litri de lichid pe zi, iar 2 din 10 români beau aproximativ 1 litru.
În acest context, în care mulți susțin că nu pot consuma apă pentru că nu are gust, ”trio-ul” proprietăților apei fiind pus în trei cuvinte - inodoră, incoloră și insipidă - specialiștii au venit cu 10 idei care să îi ajute pe oameni să se mențină hidratați, mai exact, să consume apa atât de vitală.
Aplicații care vă amintesc că trebuie să beți apă
Deși pare ciudat, există aplicații care vă amintesc că este momentul să beți apă, chiar dacă nu vă este sete. Prin descărcarea unei astfel de aplicații vă puteți asigura că veți consuma necesarul de lichid, fără a mai uita să beți apă.
Adaugați arome fără zahăr
Pentru a vă face apa mai atrăgătoare încercați o infuzie de fructe fără zahăr. Aceasta se poate realiza prin introducerea unor fructe în recipientul de apă și lăsat peste noapte, vara putând fi ținut chiar la frigider, dacă vreți apă rece.
Adăugați bucăți de fructe
Pentru un gust mai plăcut, dar și pentru un aport de vitamine, puteți pune bucăți de fructe proaspete în paharul cu apă. Sunt potrivite lămâile, fructele de pădure, dar și ananasul. Păstrată în frigider, apa cu fructe poate fi consumată timp de trei zile, cât se mențin încă proaspete fructele.
Apă cu fructe. FOTO: Freepik @atlascompany
Ceai cu gheață
Această băutură, preparată în casă, din ceai verde sau negru, poate să vă ajute să vă aduceți aportul de lichid. Este recomandat ca ceaiul să fie îndulcit cu miere sau aromatizat cu fructe.
Apă cu un sirop concentrat de fructe
Dacă adăugați în paharul cu apă puțin sirop concentrat de fructe puteți obține o băutură plăcută. De asemenea, sunt potrivite și siropurile de mugur de brad, astfel, pe lângă hidratare vă puteți bucura și de un pahar de imunitate, știut fiind că printre beneficiile acestui sirop se află în imunizarea organismului.
”Loțiune” de fructe
Chiar dacă nu este cel mai indicat sucul de fructe, pentru că vă poate priva de aportul de fibre, puteți realiza o ”loțiune” de fructe, în care să combinați sucul de fructe, eventual să puneți și pulpa de fruct, cu apă și gheață.
Sifon de casă
Unele persoane susțin că nu pot să bea apa simplă, plată, însă există o metodă prin care să vă puteți produce apa cu bule chiar acasă. Astfel, prin achiziționarea unui dispozitiv de făcut sifon vă puteți bucura de propriul pahar de apă cu bule.
Apă înainte de masă
Creați-vă o rutină prin care să consumați un pahar de apă înainte de fiecare masă. Băută cu înghițituri mici, aceasta vă poate ajuta să și evitați problemele digestive.
Consumați fructe și legume bogate în apă
Multe fructe și legume au un conținut ridicat de apă, iar hidratarea realizată prin consumul acestora este cea mai potrivită. Cele mai bune fructe și legume care susțin aportul natural de apă sunt fructele de pădure, portocalele, grefele, morcovii, salata, varza, spanacul și pepenele verde. Le puteți consuma ca gustare, arată Science Alert.
Sticla de apă
Mențineți în apropierea voastră o sticlă cu apă, fie că vă aflați la birou, fie în dormitor, lângă pat. Deși exista o vorbă răutăcioasă că doar alcoolicii dorm cu sticla de apă la cap, consumul de apă chiar și seara, ori peste noapte nu trebuie neglijat.
Așa că uitați de această expresie și consumați apă, chiar și atunci când nu vă este sete.
Legătura dintre alcool și apă este de înțeles, în sensul în care alcoolul se numără printre factorii care duc la deshidratare, de altfel este recomandat ca la un pahar de alcool să se consume și apă, tocmai pentru a evita eliminarea apei din corp.
Vezi și: Dieta TLC, printre cele mai bune diete ale anului. Rezultatele se văd după câteva luni
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.