10 metode de a scăpa de grăsimea în exces. Ce este sindromul metabolic și ce impact are asupra sănătății

Sonia Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
10 metode de a scapa de grasimea in exces. FOTO: Freepik @spukkato
10 metode de a scapa de grasimea in exces. FOTO: Freepik @spukkato

Care sunt cele 10 metode de a scăpa de grăsimea în exces. Care sunt semnele că ai sindrom metabolic.

Sindromul metabolic reprezintă o categorie de boli care se produc împreună și care cresc riscul de boli cardiovasculare, accident vascular cerebral și diabet de tip 2.

Sindromul metabolic se referă la prezența a cel puțin trei dintre următoarele afecțiuni: hipertensiunea arterială, toleranța scăzută la glucoză, excesul de grăsime ponderală în jurul taliei, nivelurile peste măsură ale trigliceridelor și scăzute ale colesterolului bun.

”Dacă ai grăsime în jurul taliei cu siguranță ea este prezentă și pe organe, iar grăsimea de pe organe este cu mult mai periculoasă decât cea de pe șolduri, brațe sau trunchi”, afirmă dr. Cezar, medicul cardiolog nonconformist, într-un video postat pe canalul său de YouTube

Persoanele aflate în ”zona de risc” sunt:

- femeile care au circumferința abdominală de peste 88 cm

- bărbații care au circumferința de peste 102 cm

- tensiune arterială crescută de peste  130/85 mmHg

- glicemia peste 100 mg/dl

- trigliceridele peste 150 mg/dl

- colesterolul bun (HDL)  scăzut sub 40 mg/dl la bărbați, respectiv sub 50 mg/dl la femei.

Cei care prezintă aceste date suferă de sindromul metabolic, dacă împlinesc cel puțin 3 din aceste 5 condiții.

”Chiar și persoanele cu o greutate normală pot avea sindrom metabolic, după modelul din ce în ce mai întâlnit de: slab cu burtă”, mai spune dr. Cezar.

Totodată, medicul subliniază importanța cunoașterii aceste condiții medicale, deoarece sindromul metabolic crește de 2 până la 4 ori riscul pentru bolile cardiovasculare, bolile metabolice sau cancer.

10 metode pentru a scăpa de grăsimea în exces

Dr. Cezar a expus urmăritorilor săi de pe rețelele de social media care sunt cele 10 metode pentru a scăpa de grăsimea în exces.

1. Redu numărul de mese pe zi. Fereastra de timp în care te alimentezi și renunță la gustările dintre mese, snack-uri, shake-uri sau batoane proteice, adică... fă post intermitent.

De fiecare dată când mănânci, pancreasul secretă insulină, care este un hormon de depozitate ce inhibă arderea grăsimilor, iar cu cât mănânci mai des se va secreta și mai multă insulină, iar celulele nu vor mai răspunde la fel de bine și se va instala rezistența la insulină.

2. Găsește-ți motivația. Când ai grăsime excesivă nu este afectată doar durata, ci și calitatea vieții, libertatea de mișcare, starea psihică și bucuria de a trăi. Pentru a-ți găsi motivația de a face aceste schimbări în viața ta, imaginează-te în viitor peste 5, 10 sau chiar 20 de ani. Scrie tot ceea ce îți dorești pe mai multe foi și lipește-le pe oglinda din baie, dar mai ales pe ușa de frigider.

3. Redu consumul de zahăr. Redu cât de mult posibil sau renunță de tot la zahăr și la carbohidrații cu indice glicemic mare, cum ar fi orezul alb, cartofii, pâinea albă, pastele sau fulgii de porumb. Acestea cresc foarte mult insulina și rezistența la insulină, care îți va cauza și mai multă foame. Pentru o perioadă evită chiar și fructele, mai ales pe cele foarte dulci.

Vezi și: Stresul, factor de risc pentru bolile gastrointestinale. Medic: Manifestările sunt variate

4. Consumă o alimentație cât mai variată. 80% de origine vegetală și 20% de origine animală. Renunță la alomentele procesate, gata preparate și cumpără-ți ingrediente de bază din care să își gătești acasă.

5. Consumă proteine cu moderație din surse cât mai variate, în funcție și de nivelul tău de activitate fizică, dar nu exces, deoarece perturbă hormonii, spre exemplu testosteronul, un factor esențial pentru construcția masei musculate.

6. Consumă grăsimi sănătoase cum sunt cele din nuci, semințe, avocado, ulei de măsline, pește gras, iaurt, unt și ouă, chiar și puțină carne grasă, dar de la animalele crescute ecologic.

Grăsimile cresc sațietatea și au un impact mai scăzut asupra insulinei decât proteinele și carbohidrații.

7. Suplimente alimentare. Când începi să ții post intermitent, deoarece organismul tău nu este obișnuit să folosească grăsimile, poți trece prin mai multe stări, cum ar fi moleșeala, foamea, lipsa de energie.

Dacă se întâmplă asta, bea cafea, ceai și apă cu puțină sare. Cromul este un mineral implicat în reglarea activității insulinei și îl poți lua ca supliment sau îl găsești în carne, ficat, broccoli, nuci sau drojdie nutritivă. Aceasta din urmă mai conține și vitamine din grupul B-urilor, cu rol în reducerea stresului, ajutând astfel și la scăderea rezistenței la insulină.

8. Fă sport, de 3-4 ori pe săptămână, dar diversifică activitățile. Sportul în sine nu te va ajuta să slăbești, dacă nu ții cont și de celelalte sfaturi.

9. Dormi 7-8 ore pe noapte. Somnul este extrem de important pentru refacerea organismului, a țesuturilor, a sistemului nervos, a sistemului hormonal și imunitar. Când nu dormi suficient crește stresul, se accentuează poftele și se perturbă hormonii apetitului și a sațietății. Expune-te ziua la mai multă lumină naturală, iar seara evită excesul de lumină artificială.

10. Redu stresul. Cortizolul, hormonul de stres crește glicemia și cauzează rezistența la insulină. Identifică factorii stresanți din jurul tău și încearcă să îi eviți pe cât posibil. Găsește-ți noi pasiuni, citește cărți motivaționale, de dezvoltare personală, practică meditația și exersează gândirea pozitivă”, a spus dr. Cezar.

Vezi și: Dieta grăsimii brune, eficientă pentru slăbire. 30 de minute de sport pe zi sunt suficiente

Alimentele care ne echilibrează hormonal. Nutriționist: Pot fi consumate cu încredere și de bărbați

Alimentația echilibrată are un impact major asupra stării de sănătate, iar hormonii pe care îi avem pot fi echilibrați prin nutriție. Astfel, putem să ne bucurăm de ceea ce ne oferă natura pentru a ne induce o stare de bine, ce se va observa în viața de zi cu zi.

”Din punctul meu de vedere, absolut, un mare da. Putem să ne ajutăm în foarte multe situații de alimentele pe care le consumăm ca să fim mai bine”, a afirmat nutriționistul Mihaela Brăilescu, la Antena 1, în legătură cu ajutorul pe care îl putem primi din alimentație.

Întrebată în ce măsură alimentele pot avea impact asupra hormonilor, specialistul în nutriție a subliniat că ”una dintre cele frecvente probleme ale femeilor și ale tinerelor este sindromul pre-menstrual, stări de rău, dureri de cap, tot felul de situații pe care, din păcate am ajuns să le considerăm normale, ele au fost însă normalizate, dar nu sunt neapărat experiența pe care trebuie să o aibă fiecare femeie în corp în perioada menstruației.

Și putem să ne folosim de anumite alimente, băuturi, mie îmi place să le spun funcționale, pentru că au un efect asupra corpului. Ne vom folosi de exemplu de alimente antiinflamatorii, care reduc intensitatea simptomelor, a crampelor în special, a stărilor de rău, și ne ajută să avem o stare bună”, a spus nutriționistul. Citește mai departe AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel