10 lucruri banale care îți pot distruge ficatul. Simptomele care-ți arată că ai o boală hepatică

Dana Lascu |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
Ficat. Foto: Pixabay
Ficat. Foto: Pixabay

Ficatul îndeplinește peste 500 de funcții importante în organism, de la sinteza proteinelor până la metabolizarea grăsimilor, ficatul este sediul diferitelor reacții biochimice. Procesul natural de detoxifiere al organismului are loc în ficat și aici sunt stocate vitaminele și mineralele. Deoarece organul este important pentru funcționarea de zi cu zi a organismului, acesta poate fi afectat de multe activități, inclusiv unele cu care ne răsfățăm. 

Ficatul este un organ de dimensiunea unei mingi de fotbal, care se găsește chiar sub cutia toracică, în partea dreaptă a abdomenului. Ficatul este esențial pentru digerarea alimentelor și pentru eliminarea organismului de substanțe toxice.

Simptome când e bolnav

Bolile hepatice nu provoacă întotdeauna semne și simptome vizibile. Dacă însă apar simptome, acestea pot include:
- Piele și ochi care par gălbui (icter)
- Dureri abdominale și balonări
- Umflarea picioarelor și a gleznelor
- Piele iritaă
- Culoare închisă a urinei
- Culoarea palidă a scaunului
- Oboseală cronică
- Greață sau vărsături
- Pierderea poftei de mâncare
- Tendința de a te învineți ușor. 

Ce îți poate distruge ficatul

Sunt multe lucruri care distrug ficatul. Pot fi cauze genetice, adică o genă anormală moștenită de la unul sau de la ambii părinți, care poate determina acumularea diferitelor substanțe în ficat, ceea ce duce la leziuni hepatice. Bolile genetice ale ficatului includ Hemocromatoza, boala lui Wilson și Deficitul de alfa-1 antitripsină. Sau poate fi vorba de paraziții și virusurile care pot infecta ficatul, provocând inflamație care reduce funcția hepatică. Virusurile care provoacă leziuni hepatice se pot răspândi prin sânge sau material seminal, alimente sau apă contaminate sau prin contactul apropiat cu o persoană infectată. Cele mai frecvente tipuri de infecții hepatice sunt virusurile hepatitei, inclusiv: Hepatita A, Hepatita B și Hepatita C. 

Există însă și cauze care țin de stilul de viață și de alimentație. Iată 10 cele mai frecvente dintre ele: 

1) Zahăr

Prea mult zahăr în alimentație nu e periculos doar pentru dinți, ci pentru ficat. Organul folosește un tip de zahăr, numit fructoză, pentru a produce grăsime. Prea mult zahăr rafinat sau prea mult sirop de porumb bogat în fructoză determină o acumulare de grăsimi care distrug ficatul, pentru că poate provoca mai multe boli hepatice. Unele studii arată că zahărul poate fi la fel de dăunător pentru ficat ca și alcoolul, chiar dacă nu sunteți supraponderal. 

2) Kilogramele în plus

Kilogramele în plus pot face ficatul să depună mai multe grăsimi ceea ce poate duce la boala hepatică grasă nealcoolică (boala ficatului gras non-alcoolic). Ca urmare, ficatul dumneavoastră se poate inflama și umfla, iar în timp, țesutul hepatic se poate întări și cicatriza (medicii numesc aceasta ciroză). Este mai probabil să aveți boala ficatului gras non-alcoolic dacă sunteți supraponderal sau obez, de vârstă mijlocie sau aveți diabet. Dieta și exercițiile fizice pot opri boala.

3) Grăsimile trans

Grăsimile trans sunt prezente în unele alimente ambalate și produse de patiserie. (Le veți observa pe etichetă și ca ingrediente „parțial hidrogenate”). O dietă bogată în grăsimi trans crește riscul de a vă îngrășa, ceea ce, așa cum arătam mai sus, distruge ficatul. 

4) Suplimente pe bază de plante

Chiar dacă pe eticheta lor scrie „natural” sau „bio”, este posibil să vă facă mult rău. De exemplu, unii oameni care iau suplimente din kava kava pentru simptomele menopauzei sau pentru a-i ajuta să se relaxeze pot avea probleme pentru că aceasta poate împiedica ficatul să funcționeze corect, ceea ce duce la insuficiență hepatică. Unele țări au interzis sau restricționat planta în cauză. Ar trebui să discutați întotdeauna cu medicul dumneavoastră înainte de a lua orice supliment din plante medicinale pentru a vă asigura că nu vă vor face rău.

5) VItamina A în exces

Organismul are nevoie de vitamina A și este bine să o obțineți din alimentație sănătoasă, adică din fructe și legume proaspete, în special cele roșii, portocalii și galbene. Dar dacă luați suplimente care au doze mari de vitamina A, asta vă poate afecta ficatul. Întrebați medicul înainte de a lua vreo vitamina!

6) Acetaminofenul sau paracetamolul

Este un medicament larg utilizat și atâta timp cât respectați indicațiile medicului sau cele din prospect. totul e ok. Dar dacă aveți o durere de spate, o durere de cap sau o răceală și luați un calmant, asigurați-vă că, dacă acesta conține acetaminofen (sau paracetamol), nu depășiți sub nicio formă doza recomandată! Și e important să știți că multe medicamente conțin acetaminofen - de exemplu, cele pentru durerea de cap și pentru răceală și răceală. Doza maximă recomandată de OMS este de 4 mg pe zi. 

7) Mai puțin alcool decât credeți

Probabil știți deja că bea prea mult alcool este periculos pentru ficat. Dar s-ar putea să nu realizați că „prea mult” nu înseamnă neapărat să fii alcoolic sau dependent de alcool. Este ușor să bei mai mult decât crezi. Spre exemplu, e suficient să beți regulat un pahar de alcool, pe o perioadă lungă de timp, sau să consumați o băutură des o băutură care conține mult alcool. Deși până acum se considera că a bea moderat înseamnă a consuma o băutură pe zi pentru femei și două pentru bărbați, acum medicii atrag atenția că nimic nu mai e sigur. De altfel, alcoolul e periculos pentru organism în totalul său, întrucât poate duce la cancer. 

„Alcoolul este implicat în foarte multe localizări tumorale. Și dacă până deunăzi se considera, de exemplu în Statele Unite se recomanda că este rezonabil ca în fiecare zi un bărbat să consume echivalentul a unei doze de bere de 500 de ml și la femeie de 330 de ml, de aceea s-au și făcut aceste dimensiuni, ultimele recomandări arată că nu mai există niciun fel de doză safe (sigură, n.r.). Oricât de mică este, poate să creeze un mediu propice (dezvoltării tumorilor, n.r.). Și acum se spune că, luat la bani mărunți, alcoolul este al doilea factor cancerigen după fumat! Fără să le punem pe  o ierarhie de scară, că nu se poate, dar apropos de lucrurile care pot fi cuantificate mai clar. Este o problemă”, a explicat dr Mircea Dediu, șeful Secției Oncologie Medicală de la Centrul Oncologic SANADOR, EXCLUSIV la Interviurile DC News și DC Medical. 

Află aici ce îți poate declanșa o formă de cancer

 

Youtube video image

8) Substanțele toxice pe care le folosim

Sunt mai multe substanțe chimice care pot afecta ficatul, precum tetraclorura de carbon, solventul de curățare uscată, o substanță numită clorură de vinil (folosită la fabricarea materialelor plastice), erbicidul paraquat și un grup de substanțe chimice industriale numite bifenili policlorurați. Unele produse de curățare, produse cu aerosoli și insecticide au substanțe chimice vă pot afecta ficatul. Evitați contactul direct cu oricare dintre ele. 

9) Nu beți suficientă apă

Apa ajută la detoxifierea naturală a organismului. Deshidratarea afectează organismul, deoarece corpul nostru este format din 75% apă. Ficatul are nevoie de cantități mari de lichide pentru a rămâne eficient, iar consumul mai mic decât cantitatea necesară va duce la probleme hepatice. Consumul de apă ajută ficatul să-și mențină rezervele, iar deshidratarea duce la un risc crescut de îmbolnăvire.

10) Un stil de viață stresant

A fi stresat pentru o perioadă lungă de timp de-a lungul anilor poate duce la afectarea ficatului. Cercetările au legat acest organ de emoția de furie și sentimentul de stres sau de furie prea des poate duce la leziuni permanente. Studiile au descoperit o legătură între stresul psihologic și decesele din cauza problemelor hepatice.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate

Gabriel Cotabiță a murit

23 noi 2024, 13:08
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel