10 întrebări pe care să i le adresezi medicului înaintea unei operații

Steluța Indrei |
Data publicării:

O operație înseamnă pentru mulți un motiv de stres major. Iar lipsa de informații amplifică și mai mult starea de anxietate. Cu ajutorul unor întrebări pe care să i le adresezi medicului poți trece mai ușor peste această încercare.

Cu cât vei înțelege mai bine cum se realizează operația și care sunt rezultatele așteptate, cu atât starea de neliniște se reduce. Un pacient bine informat este un pacient cu mai multe șanse de a intra în sala de operație cu încredere și optimism. Chiar dacă intervențiile chirurgicale sunt diferite, anumite întrebări rămân aceleași. Așa că indiferent de tipul operației prin care urmează să treci, discută cu medicul tău următoarea listă de întrebări esențiale.

1. Operația este singura soluție în cazul meu? Există și alte variante de rezolvare a problemei?

Orice intervenție chirurgicală prezintă riscuri și beneficii. Dacă există mai multe soluții pentru problema care te-a trimis la operație, analizează foarte clar, împreună cu medicul, aspectele pro și contra intervenției, solicitând explicații pe înțelesul tău. De asemenea, trebuie să fii informat cu privire la consecințele unui eventual refuz al operației. Dacă ai îndoieli, nu ezita să ceri a doua opinie medicală.

2. Ce se va întâmpla în timpul operației?

Este bine să cunoști de la început în ce zonă a corpului va fi incizia, ce organe și funcții sunt implicate. Chiar dacă pare destul de dur de aflat amănunte despre modul în care decurge propria operație, la nivel subconștient, acesta este un pas important pentru a te împăca cu gândul necesității intervenției.

3. Care sunt rezultatele obținute de obicei în urma intervenției respective?

Știind rezultatele și pe termen lung, și pe termen scurt te va ajuta să iei o decizie în cunoștință de cauză și să ai așteptări mult mai realiste. În plus, nu ezita să întrebi care este experiența medicului cu operația respectivă. Acest lucru îți oferă de asemenea mai multă siguranță în opțiunea ta.

4. Ce consultații medicale sunt necesare?

Informează-te cu privire la etapele pe care le ai de parcurs înainte și după operație. Una dintre cele mai importante consultații pre-operatorii este cea cu medicul anestezist. El va analiza dosarul medical și îți va explica modul în care se realizează anestezia, precum și îngrijirile post-operatorii în serviciul de terapie intensivă.

5. Care sunt recomandările privind obiceiurile de viață înainte de operație?

În funcție de stilul tău de viață, adică modul de alimentație, nivelul de activitate fizică, boli preexistente, administrarea unor medicamente, consum de alcool, tutun, este bine să te gândești la toate aceste aspecte, pe care să i le expui medicului. Spre exemplu, dacă ești fumător, este bine să renunți la fumat cu cel puțin 6 luni înainte de operație. Acest lucru este indicat pentru a facilita procesul de cicatrizare.

6. Există medicamente de evitat înainte sau după operație?

În funcție de operația avută în vedere, unele medicamente prescrise în caz de diabet sau de hipertensiune arterială, spre exemplu, pot fi întrerupte temporar. Nu uita să menționezi eventualele alergii și antecedente medicale.

7. Care sunt urmările intervenției?

Cicatrice, posibile complicații, perioada de recuperare... despre toate acestea trebuie să ai cunoștință înainte de operație. Solicită medicului să estimeze riscul unei complicații cu ajutorul unui procent (cât la sută există riscul respectiv?). Astfel vei înțelege și mai bine implicațiile operației. Despre timpul de recuperare trebuie să știi că acesta variază în funcție de vârsta, starea generală a pacientului și de tipul intervenției chirurgicale. Pentru recuperare poate fi nevoie de anumite dispozitive, echipamente sau medicamente, pe care este bine să ți le procuri dinainte. Dacă știi exact la ce să te aștepți după operație, cu singuranță acest lucru te va ajuta să ai o recuperare bună și rapidă.

8. Ce alimente sunt permise/interzise după operație?

Alimentația după intervenția chirurgicală joacă un rol extrem de important în evoluția post-operatorie. Cel mai important lucru care trebuie făcut pentru o refacere rapidă este acela de a consuma alimente sănătoase, neprocesate, care conțin mult mai multe vitamine, oligoelemente și enzime vii, cu rol esențial în toate procesele celulare implicate în recuperare. Un aliment cu proprietăți incontestabile în refacerea organismului este supa de oase (pui, curcan). În primele zile după operație se va consuma supa clară, după care și legume și carne fiartă. Trebuie evitate în mod categoric alimentele procesate, care conțin grăsimi, zaharuri, aditivi, precum și alimentele care constipă (carne roșie, banane, dulciuri, brânzeturi grase).

9. După cât timp pot relua munca? Dar sportul?

Chiar dacă fiecare pacient reacționează diferit, iar lucruri neprevăzute pot apărea în evoluția oricui, informațiile cu privire la perioada de recuperare îți vor fi utile ca punct de reper. Apoi te vor ajuta să îți faci planuri pentru următoarele săptămâni sau luni. Or, a face planuri înseamnă a-ți proiecta în viitor dorințele, așteptările. Ceea ce înseamnă speranță.

10. Ce pot face pentru a-mi ușura perioada de convalescență?

Bineînțeles că toți ne dorim o perioadă de convalescență cât mai scurtă, dar asta nu înseamnă să te grăbești vindecarea, să te aventurezi în activități care îți pun în pericol evoluția post-operatorie. Odihnește-te suficient, preferabil odihnă activă, nu stare de lâncezeală, ai grijă la calitatea somnului nocturn și, de ce nu, practică o activitate fizică adaptată. Exercițiile de respirație intră la această categorie. În orice caz, întreabă medicul despre toate acestea și el îți va oferi sfaturi personalizate.

Sursa: doctissimo.fr

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel