10 exerciții pentru îmbunătățirea memoriei. Sunt facile și se pot face chiar și acasă

Sonia Baciu |
Data publicării:
10 exercitii pentru imbunatatirea memoriei. FOTO: Freepik @jcomp
10 exercitii pentru imbunatatirea memoriei. FOTO: Freepik @jcomp

Care sunt cele 10 exerciții pe care să le faceți pentru îmbunătățirea memoriei.

Așa cum pentru a ne îmbunătăți trupul avem nevoie de mișcare și exerciții fizice, la fel pentru îmbunătățirea funcțiilor cognitive, a memoriei în special, avem nevoie de exerciții.

Un studiu realizat în 2019 pe aproape 200.000 de adulți a constatat că cei care aveau un stil de viață mai sănătos aveau mai puține șanse de a dezvolta demență pe parcursul a opt ani, chiar dacă prezentau un risc genetic de demență - iar un studiu din 2020 a ajuns la o concluzie similară, notează Good House Keeping.

În spatele obiceiurilor sănătoase generale, studiul a evidențiat un aspect extrem de important în privința stimulării activității cerebrale și a prevenirii declinului cognitiv: exercițiile pentru creier, mai ales în contextul în care suntem ”inundați” de informații și uneori cu greu reușim să păstrăm lucrurile care ne interesează cu adevărat și să ne eliberăm mintea de lucrurile banale.

”Memoria nu este un singur lucru, ci o combinație de lucruri diferite, așa că atunci când vorbim despre exerciții sau antrenamente penyru memorie, cred că depinde la ce tip de memorie ne referim”, a afirmat Zaldy S. Tan, directorul Cedars-Sinai Health System Memory and Age Program, subliniind în același timp că ”viteza de procesare a informațiilor poate fi îmbunătățită prin antrenament cognitiv prin teste pe calculator, de exemplu, dar nu înseamnă neapărat că veți fi mai puțin predispus să dezvoltați boala Alzheimer sau alte forme de demență”.

Vezi și: Cu un puternic efect antioxidant, planta poate fi folosită și în răceli, dar și în prevenirea bolii Alzheimer. Ce alte beneficii mai are. Fecioru: Antibioticul perfect

10 exerciții pentru memorie, de făcut acasă

Exercițiile sunt menită să îmbunătățească sinapsele nervoase, astfel încât să se creeze inclusiv ”rezerve”, iar acest lucru să ajute pe termen lung.

Exerciții fizice

Dacă vă întrebați de ce sunt bune exercițiile fizice pentru memorie, răspunsul este unul extrem de simplu. Ca urmare a mișcării va crește fluxul sanguin către creieri, iar astfel se reduce riscul de accident vascular, hipertensiune și diabet, trei factori importanți în dezvoltarea problemelor de memorie, iar în același timp se reduce nivelul de inflamație din cauza oxidării, un element ce favorizează dezvoltarea demenței.

Practicarea de sporturi de echipă

Pe lângă faptul că faceți mișcarea necesară, practicarea unui sport în doi sau în echipă vă poate ajuta în luarea rapidă a deciziilor care să favorizeze echipa, mai mult decât atât, aveți și ocazia de a socializa.

Socializați

Petrecerea timpului alături de alte persoane este benefic pentru creier. ”Sunteți nevoiți să vă folosiți ochii pentru a prinde comunicarea non-verbală. Iar în felul acesta, percepeți lucruri și luați decizii”, explică dr. Douglas Scharre, de la Divizia Cognitive Neurologică a Centrului Medical din Ohio.

1. 10 exercit... (10-exercitii-pentru-imbunatatirea-memoriei--sunt-facile-si-se-pot-face-chiar-si-acasa_20471000.jpg)

Socializare. FOTO: Freepik @vgstockstudio

Faceți exerciții de matematică

Chiar dacă ați trecut de perioada în care să vă ajutați copiii sau nepoții la temele de la matematică, acestă materie nu trebuie să stea departe de dvs.

Iar simple socoteli, făcute pe hârtie, utilizându-vă doar mintea și creionul vă pot ajuta foarte mult.

Vezi și: 9 băuturi care reduc inflamațiile. Ceaiul și cafeaua, pe lista scurtă

Învățați o limbă străină

Se spune că o limbă străină deschide o nouă ușă, o nouă oportunitate.

O metaanaliză  din 2020 a arătat că persoanele bilingve au dezvoltat demența mult mai târziu decât cei care vorbeau o singură limbă.

În plus, a cunoaște încă o limbă vă poate vacanțele mult mai plăcute și ușoare dacă vorbiți în limba locului.

Faceți puzzle

Acest joc este indicat, potrivit specificațiilor de pe cutie, persoanelor cu vârste între 3 și 90 de ani. Iar pentru dezvoltarea funcției cognitive sunt bine și alte jocuri, precum Sudoku, un joc de logică și care vă ajută în dezvoltarea părții frontale a creierului sau cuvintele încrucișate. 

Cântați la un instrument

Interpretarea muzicii presupune îmbinarea atingerii instrumentului cu memoria și auzul - într-un timp scurt.

Un studiu a constatat chiar că persoanele de peste 60 de ani care au luat lecții de pian au obținut rezultate mai bune la testele de memorie episodică și atenție șase luni mai târziu decât persoanele care nu au luat lecții.

Meditați

Este important ca măcar pentru o scurtă perioadă de timp să reușiți să vă deconectați de la toate problemele cotidiene, să uitați de facturi, de prețuri, de crize, ori care dintre ele, și să vă conectați cu propria persoană.

Un studiu a atătat că persoanele cu insuficiență cognitivă sau cu o formă ușoară de boala Alzheimer care au făcut 30 de minute de meditații ghidate în fiecare zi timp de șase luni au prezentat o degenerare mai lentă în zone cruciale ale creierului decât persoanele care nu au făcut acest lucru.

Stimulați-vă simțurile

Lucrați cu plastilină și nisip, alături de copii sau în cadrul unui cerc de activități, ori pregătiți un aluat pentru ceva bun. În acel moment toate simțurile vă sunt activate, de la cel tactil, în timp ce manevrați aluatul, la cel olfactiv și vizual, ca la final să introduceți în joc și simțul gustativ, când savurați tarta, de exemplu.

Dormiți

Somnul, mai ales cel de calitate, este indicat pentru îmbunătățirea memoriei, mai ales pentru contextul în care în timpul somnului se sedimentează informațiile de peste zi. În plus, somnul reglează metabolismul și reduce oboseala mentală.

Vezi și: Cum putem să creștem colesterolul "bun". Stancu, despre antioxidanții naturali: Sunt metabolizați foarte repede 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel