Alimentele nesănătoase, lipsa exercițiilor fizice și fumatul sunt adesea vinovate de apariția unor boli de inimă. La fel și hipertensiunea arterială, infecțiile și malformațiile congenitale. Dar sunt și alte lucruri care duc la boli de inimă, unele surprinzătoare.
1) Mijloacele de transport și zgomotul
Pornind de la circa 50 de decibeli - între volumul zgomotului unui frigider și o discuție pe ton prietenos - zgomotul de trafic poate crește tensiunea arterială și probabilitatea apariției insuficienței cardiace. Pentru fiecare creștere cu 10 decibeli, riscul dumneavoastră de a suferi de boli de inimă și cel de accident vascular cerebral - AVC - cresc și mai mult. Oamenii de știință cred că acest efect este legat de modul în care corpul reacționează la stres.
2) Migrenele
Nu se știe sigur de ce, dar aveți un risc mai mare să aveți un accident vascular cerebral, dureri toracice și atacuri de inimă (infarct) atunci când aveți migrene, în special cu aură (în jur de 10% din oamenii care au migrene).
Migrena clasică – adică cea cu aură, prezintă simptomele migrenei obișnuite, dar aura care o precedă este însoțită de tulburări de vedere. Aura apare cu 5 minute sau chiar și o oră înainte ca durerile de cap să se instaleze.
Și dacă aveți membri ai familiei cu o boală de inimă sau ați avut probleme cardiace sau un accident vascular cerebral, mai bine nu luați medicamentele numite triptani pentru migrenele dumneavoastră, deoarece vă îngustează vasele de sânge. Consultați-vă medicul despre cea mai bună modalitate de a vă controla și trata durerile de cap.
3) Copiii
Părinții au șanse mai mari de a suferi boli de inimă, iar ratele de risc cresc ușor cu fiecare copil. Și e valabil în egală măsură și pentru mamă și pentru tată.
Dar femeile care au primul lor ciclu menstrual înainte de vârsta de 12 ani sau nu mai au menstruație înainte de împlini 47 de ani au risc mai mare de a avea un accident vascular cerebral, precum și de boli de inimă. Riscul femeii crește, de asemenea, dacă a suferit un avort spontan sau dacă i-au fost înlăturate ovarele sau uterul.
4) Înălțimea mică
Pentru fiecare 6,35 de cm în minus față de înălțimea medie, riscul bolilor de inimă crește cu aproximativ 8%. Persoanele mai scunde tind să aibă niveluri mai ridicate de colesterol și de trigliceride. Este posibil ca modurile în care corpul dumneavoastră vă controlează înălțimea colesterolul LDL „rău" și trigliceridele să se suprapună într-un fel. De asemenea, este posibil ca înălțimea mică să conducă la alegeri și obiceiuri mai puțin sănătoase.
5) Singurătatea
Dacă aveți puțini prieteni sau sunteți nemulțumiți de relațiile dvs., vă creșteți riscul de boli de inimă și de accident vascular cerebral cu aproximativ același procent ca fumatul secundar. Senzația de a fi singur a fost legată de tensiunea arterială ridicată și alte efecte ale stresului. Alăturați-vă unei echipe de sport de agrement sau unui grup de plimbăreți prin parc. Veți face atât exerciții fizice, dar vă veți și construi o rețea socială mai puternică - una pentru prevenirea bolilor de inimă.
6) Medicamentele pentru ADHD
Deși medicamentele stimulante, cum ar fi dextroamfetamina și metilfenidatul vă pot ajuta să vă concentrați, vă și pot crește ritmul cardiac și tensiunea arterială. În timp, asta ar putea duce la probleme cardiace. Discutați cu medicul dumneavoastră pentru a decide dacă beneficiile medicamentelor pentru ADHD depășesc riscurile pentru inima dumneavoastră, recomandă specaliștii de la WebMD.
7) Program lung la muncă
Mai mulți oameni care lucrează cel puțin 55 de ore pe săptămână au boli de inimă decât cei care lucrează 35-40 de ore. Acest lucru ar putea fi rezultatul unui cumul de lucruri: mai mult stres, mai multe ședințe, probabil băut mai mult alcool, de exemplu. De asemenea, puteți să ignorați semnalele de avertizare și să evitați să mergeți la doctor. Dacă aveți tendința de a rămâne târziu, peste program, la muncă, este deosebit de important pentru dumneavoastră să aveți grijă de propria persoană pentru a evita bolile de inimă și accidentul vascular cerebral.
8) Infecțiile gingivale
Bacteriile din gură, inclusiv boala parodontală, pot intra în sângele dvs. și pot declanșa inflamația în mucoasa arterelor, ceea ce poate duce la acumularea de grasimi în ele (ateroscleroza). Cercetările arată că tratarea bolii gingivale poate reduce nivelul unui marker de inflamație numit proteină C reactivă în sângele dumneavoastră. Medicii folosesc acest marker, împreună cu nivelurile de colesterol, pentru a prezice evenimente cardiace precum un atac de cord.
9) Ați avut gripă
Un studiu din 2018 a constatat că oamenii ajung la spital cu un infarct de șase ori mai des în săptămâna de după ce au fost diagnosticați cu gripă, decât în anul precedent și cel de după ce au avut boala. Medicii nu sunt siguri de ce. Poate că atunci când luptați împotriva unei infecții, sângele devine mai lipicios și cheagurile se formează mai ușor. Poate avea și ceva de-a face cu inflamația. E un motiv în plus să vă faceți din tip vaccinul antigripal.
10) Furia
Aveți un risc de aproape de cinci ori mai mare să faceți un atac de cord după ce v-ați înfuriat. În primele două ore de după o izbucnire furioasă, crește riscul unui accident vascular cerebral sau al accelerării ritmului cardiac. Nu puteți întotdeauna să evitați sau să controlați ceea ce vă înfurie, așa că mai bine găsiți o altă modalitate de a face față furiei ca să evitați pericolul. Dacă se întâmplă adesea, luați în considerare un curs de management al furiei sau o terapie pentru a vă scădea riscul pe termen lung de apariție a problemelor cardiace.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.