10 boli comune care apar în jurul vârstei de 50 de ani. Ce trebuie să faci

Dana Lascu |
Data publicării:

Conform statisticilor, mai mult de 9 din 10 adulți în vârstă au o boală cronică și aproape 8 din 10 au mai mult de una. Deci, în jurul vârstei de 50 de ani, mai devreme sau mai târziu, pot să apară tot felul de boli. Iată care sunt cele mai comune: 

1) Hipertensiunea: Pe măsură ce îmbătrânim, vasele de sânge devin mai puțin flexibile și asta pune presiune asupra sistemului circulator, cel care transportă sângele prin organism. Aproximativ 2 din 3 adulți peste 60 de ani au tensiune arterială ridicată. Ca să întârzii apariția hipertensiunii, regulile de bază sunt: controlează-ți greutatea, fă exerciții fizice, renunță la fumat, găsește modalități de a face față stresului și mănâncă sănătos, arată specialiștii de la Johns Hopkins (link direct).

2) Diabetul: Din 1980 încoace, numărul adulților de vârstă mijlocie și al vârstnicilor cu diabet zaharat aproape că s-a dublat. Din această cauză, CDC (Centrele americane pentru Controlul Bolilor) numește diabetul epidemie. Riscul de a face boala crește după ce ai trecut de 45 de ani și poate avea efecte devastatoare arată experții de la healthline.com (link direct). Diabetul duce la boli de inimă, boli renale, orbire, probleme vasculare, amputație și alte probleme. Regulile de bază sunt să-ți controlezi greutate și glicemia. 

3) Bolile de inimă: Acumularea de plăci de colesterol în artere este o cauză majoră a bolilor de inimă. Poate debuta în copilărie și se înrăutățește pe măsură ce îmbătrânești. De aceea, persoanele cu vârsta cuprinsă între 40 și 59 de ani sunt de mai mult de cinci ori mai susceptibile să aibă boli de inimă decât persoanele cu vârsta între 20 și 39 de ani.

4) Obezitatea: Dacă cântărești mult mai mult decât este sănătos pentru înălțimea ta, ai putea fi considerat obez. Obezitatea este legată de cel puțin 20 de boli cronice, inclusiv boli de inimă, accident vascular cerebral (AVC), diabet, cancer, tensiune arterială ridicată (hipertensiune) și artrită. Cea mai mare rată de obezitate dintre toate grupele de vârstă este la adulții cu vârste cuprinse între 40 și 59, pentru că 41% dintre ei sunt obezi.

5) Osteoartrita: Medicii spun că în general această boală a articulațiilor apare datorită uzurii dată de vârstă (37% dintre persoanele de 45 de ani și peste au osteoartrită a genunchiului). Dar genetica și stilul de viață influențează și ele apariția bolii. Și leziunile anterioare ale articulațiilor, lipsa activității fizice, diabetul și obezitatea pot juca un rol, arată WebMD (link direct).

6) Osteoporoza: Aproximativ jumătate dintre femeile de peste 50 de ani și până la 25% dintre bărbații din aceiași grupă de vârstă au fracturi deoarece au pierdut prea multă masă osoasă, iar organismul nu a mai înlocuit-o. Ajută dacă aveți: o dietă sănătoasă bogată în calciu și vitamina D și K (aveți nevoie atât pentru oase puternice), cât și exerciții fizice obișnuite, cum ar fi dansul, joggingul sau urcarea scărilor. Și durerile de spate și deformările coloanei tot din lipsa acestor vitamine și minerale apar. 

7) Pierderea auzului: Întrebi des „Ce ai spus?” Aproximativ 18% dintre americanii cu vârste între 45 și 64 de ani au un fel de probleme de auz și situația tinde să se înrăutățească pe măsură ce îmbătrânești. Zgomotul puternic, unele boli și moștenirea genetică joacă toate un rol. De asemenea, unele medicamente pot cauza probleme de auz. Consultați medicul ca să nu surziți complet, atrag atenția experții de la Mayo Clinic (link direct).

8) Probleme de vedere: E enervant că pe măsură ce înaintați în vârstă vedeți tot mai greu să citiți scrisul mic? Hipermetropia nu e singura amenințare! Cataracta și glaucomul pot fi vinovate de probleme de vedere odată cu înaintarea în vârstă. Consultați medicul că să nu ajungeți la orbire. 

9) Cancer: Vârsta este cel mai mare factor de risc pentru cancer. Boala afectează și tinerii, dar riscul crește de două ori între 45 și 54 de ani. Nu vă puteți controla vârsta sau genele, dar aveți un cuvânt de spus în lucruri precum fumatul, alimentația sau statul prea mult la soare.

10) Demența: Alzheimer, o formă de demență, nu apare de regulă până la 65 de ani (una din 9 persoane cu această vârstă sau mai mare are Alzheimer), dar rata incidenței crește la 1 din 3 persoane la vârste mai mari de 85 de ani. Unii factori de risc (precum vârsta și ereditatea) sunt incontrolabili, dar o dietă sănătoasă pentru inimă, supravegherea tensiunii arteriale și a glicemiei ar putea ajuta în întârzierea apariție bolii, atrag atenția experții de la WebMD (link direct)

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel