Scorțișoara este un condiment delicios, cu o aromă dulce și inconfundabilă, care este apreciat și pentru proprietățile sale medicinale.
Scorțișoara are un conținut bogat de cinamaldehidă, care îi conferă acesteia efectele atât de benefice asupra sănătății și metabolismului și ajută la prevenirea diabetului, prin reglarea nivelului glicemiei.
Este bogată în antioxidanți
Scorțișoara este bogată în antioxidanți puternici, precum polifenolii. Într-un studiu care a comparat activitatea antioxidantă a 26 de condimente, scorțișoara s-a situat pe primul loc, depășind chiar "superalimente" precum usturoiul și oregano.
Scorțișoara are proprietăți antiinflamatoare
Inflamația care apare în corp este deosebit de importantă, aceasta ajută organismul să lupte contra infecțiilor din corp și repara țesutul deteriorat. În același timp însă, inflamația poate deveni o problemă atunci când se manifestă pe termen lung (este cronică) și este direcționată contra propriile țesuturi ale corpului. Scorțișoara poate ajuta în acest sens.
Poate reduce riscul afecțiunilor cardiace
Scorțișoara este asociată cu un risc redus de boli cardiace. La persoanele cu diabet de tip 2, 1 gram de scorțișoară pe zi are efecte benefice asupra indicatorilor din sânge. Administrarea acesteia reduce nivelul colesterolului total, al colesterolului LDL și al trigliceridelor, în timp ce colesterolul HDL rămâne stabil.
Poate îmbunătăți sensibilitatea la hormonul insulină
Scorțișoara poate reduce dramatic rezistența la insulină, ajutând acest hormon atât de important să-și îndeplinească sarcina în corp. Ajutând insulina să-și îndeplinească sarcina în corp, scorțișoară poate reduce nivelul de zahăr din sânge.
Scorțișoara scade nivelul de zahăr din sânge și are un puternic efect anti-diabetic
În afară de efectele benefice asupra rezistenței la insulină, scorțișoară poate reduce nivelul de zahăr din sânge prin câteva mecanisme. În primul rând, s-a demonstrat că scorțișoara reduce cantitatea de glucoză care intră în sânge după mese. Acest lucru este posibil prin interacționarea cu numeroase enzime digestive, care încetinesc descompunerea carbohidraților în tractul digestiv. În al doilea rând, un compus al scorțișoarei poate acționa asupra celulelor mimând insulina. Acest lucru îmbunătățește în mare măsură asimilarea glucozei de către celule, deși acționează mult mai lent decât insulina.
Poate avea efecte benefice în cazul afecțiunilor neurodegenerative
Într-un studiu care a analizat șoareci cu Parkinson, scorțișoara a ajutat la protejarea neuronilor, normalizarea nivelului neurotransmițătorilor și îmbunătățirea funcționarii motorii. Aceste efecte vor trebui studiate și pe oameni.
Poate proteja împotriva cancerului
Scorțișoara a fost îndelung studiată pentru potențiala sa utilizare în prevenirea și tratarea cancerului. Dovezile, deși limitate la experimente făcute în eprubetă și pe animale, sugerează că extractul de scorțișoară poate proteja împotriva cancerului. Acesta acționează reducând creșterea celulelor canceroase și formarea vaselor de sânge la nivelul tumorilor și pare să fie toxică pentru celulele canceroase, ducând la moartea celulelor.
Combate infecțiile bacteriene și fungice
Cinamaldehida, principala substanță activă din compoziția scorțișoarei, poate combate diverse tipuri de infecție. Uleiul de scorțișoară s-a dovedit a fi eficient în tratarea infecțiilor tractului respirator cauzat de ciuperci.
Poate combate virusul HIV
Extractul de scorțișoară din varietățile Cassia este considerat benefic în combaterea virusului HIV-1. Un studiu de laborator care a analizat celulele infectate cu virus HIV a descoperit că scorțișoara a oferit tratamentul cel mai eficient dintre cele 69 de plante medicinale studiate.
Vezi și: 5 alimente care combat inflamația
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.