10 băuturi care ne îngrașă. Unele dintre ele sunt consumate în fiecare zi

Sonia Baciu |
Data publicării:
10 bauturi. FOTO: Freepik
10 bauturi. FOTO: Freepik

Care sunt cele 10 băuturi care ne îngrașă și sunt consumate în fiecare zi. Două cafele dulci și aromate pot să vă aducă și o jumătate de kilogram pe săptămână.

Menținerea unei greutăți optime trebuie să fie axată în primul rând pe partea de sănătate și abia apoi pe aspectul exterior, pe fizic.

Iar pentru a reduce din masa corporală este necesar să fim atenți atât la ceea ce mâncăm, cât și la ceea ce bem, deoarece multe dintre băuturile pe care le consumăm zilnic ne pot afecta silueta, dar și starea de sănătate.

10 băuturi care ne îngrașă

Astfel, nutriționiștii atrag atenția asupra băuturilor pe care ar trebui să le evităm sau măcar să limităm consumul dacă vrem să atingem greutatea optimă pentru o sănătate bună.

Ceaiurile îndulcite

Unele ceaiuri sau infuzii de plante pot calma greața, pot să scadă riscul de diabet sau chiar pot ajuta în prevenirea îmbătrânirii premature. Pe de altă parte, ceaiul îndulcit, căci nu toate infuziile sunt plăcute la gust, poate face mai mult rău decât bine. Chiar și cele care sunt îndulcite cu îndulcitori artificiali, potrivitul ultimelor informări ale OMS.

”Consumul de băuturi îndulcite, cum ar fi ceaiul cu adaos de zahăr, poate duce la creșterea în greutate, deoarece băutura este bogată în calorii, dar nu te face să te simți plin sau sătul, și totuși, este și gustoasă.

Și, ca urmare, este posibil să bei prea mult într-o singură ședință sau pe parcursul zilei”, afirmă dieteticianul Johna Burdeos, citat de EatThis.

La rândul său, nutriționistul Catherine Gervacio spune că ”zahărul provoacă o creștere rapidă a glicemiei, ceea ce duce la eliberarea de cortizol și adrenalină pentru a gestiona răspunsul organismului la stres.

De asemenea, consumul cronic de zahăr în exces poate duce la rezistența la leptină, un hormon care reglează stocarea grăsimilor și apetitul.”

Cafeaua îndulcită și aromatizată

Experții OMS recomandă aproximativ 6 lingurițe de zahăr adăugat (25 de grame), cantitate care să se încadreze la mai puțin de 10% din aportul zilnic de energie.

Iar cafeaua de dimineață este una dintre ocaziile la care folosim zahărul, iar pentru un gust mai plăcut se pun tot felul de arome, care și ele conțin suficient zahăr astfel încât să atingem cantitatea recomandată încă din prima parte a zilei.

”Cafeaua aromatizată are potențialul de a provoca o creștere rapidă în greutate”, spune nutriționistul Nicole Chenard, subliniind că o ”singură doză de aromă precum vanilie, mocha, caramel sau mentă conține de obicei aproximativ 20 de calorii (de zahăr adăugat)”, unele siropuri au chiar mai multe.

”Multe băuturi servite la cafenelele populare vor adăuga între două și opt doze de aromă, adăugând până la 160 de calorii de zahăr adăugat pentru a vă începe ziua (care este, fără îndoială, cel mai prost moment pentru a pompa atât de mult zahăr adăugat în sistemul dumneavoastră)”, afirmă Chenard.

Totodată, un plus de 250 de calorii pe zi, fără a face efort fizic, poate aduce o jumătate de kilogram pe săptămână.

Vezi și: Accidentul vascular cerebral: cauze, simptome și tratament. Theodor Lutz: Intervenția durează între 5 minute și o oră

Apa îmbunătățită

Apa este necesară pentru a ne menține hidratați și re roluri extrem de importante pentru organism. Însă trebuie consumată ca atare.

În ultima vreme, piața băuturilor a fost invadată de apa îmbunătățită, cu diferite vitamine, minerale și electroliți, care să acopere aportul acestor nutrienți pe care ar trebui să îi aducem din alimentație.

”Consumul de apă îmbunătățită poate fi un joc de noroc. Orice calorie lichidă, fie că este naturală sau nu, ne lovește puternic și rapid și poate fi un mare consumator de energie, ceea ce ne face să credem că tot ce avem nevoie sunt mai multe băuturi îmbunătățite!

Citiți întotdeauna eticheta. (...) Vă recomand să verificați caloriile, caloriile pe porție, zaharurile adăugate, proteinele, grăsimile, fibrele și lista de ingrediente!

Dacă nu există zaharuri adăugate, dar sunt adăugați îndulcitori fără calorii, nici asta nu este de ajutor și poate întârzia și mai mult călătoria ta de pierdere în greutate/sănătate”, spune Chenard.

Băuturile sportive

Acestea au fost create cu un scop precis, acela de a asigura hidratarea și echilibru electrolitic în condiții speciale, știut fiind că sportivii, prin activitatea fizică pierd apa, prin transpirația excesivă, dar și o cantitate importantă de săruri minerale.

”A consuma aceste băuturi sportive în timp ce jucați jocuri video sau când nu aveți nevoie de ele probabil că nu vă va ajuta sănătatea.

Avem nevoie de ceva zahăr pentru a ajuta la introducerea electroliților în celule, astfel încât să ne putem hidrata în mod corespunzător, așa că băuturile sportive fără zahăr nu au sens pentru o persoană obișnuită sau pentru un atlet”, mai spune nutriționistul.

Sucurile de fructe

Sucurile de fructe sunt o opțiune pentru copiii mofturoși, pentru a-i determina să consume fructe, însă nu este cea mai bună variantă pe termen lung.

Consumul de sucuri de fructe, oricât de apetisant sună, trebuie limitat, deoarece într-un pahar veți găsi o cantitate mai mare de zaharuri, dar un aport redus de fibre. Aceste două aspecte duc la o creștere a nivelului de zahăr din sânge, dar și la probleme legate de tranzitul intestinal, precum și la creșterea riscului de afecțiuni hepatice, precum ficat gras non-alcoolic.

De asemenea, consumate cu regularitate, băuturile și alimentele dulci pot duce la vârfuri și prăbușiri ale nivelului de zahăr din sânge, iar aceste crize sunt cele care vă fac să vă simțiți flămânzi.

Smoothie-uri hipoproteice

"Smoothie-urile cu conținut scăzut de proteine, adică majoritatea celor pe care le găsești pe piață sau pe care le faci acasă, pot fi periculoase pentru corpul nostru, deoarece ajungem să bem prea mult zahăr dintr-o dată, fără un echilibru de grăsimi sănătoase și proteine, pe care corpul nostru nu le poate gestiona/nu le poate metaboliza eficient”, afirmă Chenard, precizând că ”acest lucru duce la un exces de zahăr în sânge, ceea ce reprezintă o problemă. Nici faptul că nu este suficientă apă (apă simplă) nu este o problemă”.

Vezi și: Hiperfagia, foamea excesivă, cauzată de o mutație genetică. Leptina în exces, vinovată de obezitate și alte boli cronice, precum și de depresie

Sucurile carbogazoase

Sucurile au un conținut foarte mare de zahăr adăugat, care contribuie atât la calorii, dar și duce la creșterea apetitului, deci veți fi tentați să mâncați și mai mult.

”O porție de 350 de ml de suc conține aproximativ 150 de calorii cu 37 de grame de zahăr și nu conține proteine sau fibre”, spune Gervacio.

Mai mult decât atât, consumul cu regularitate a băuturilor cu zahăr conduce la insulino-rezistență, condiție care duce la o stocare mai mare de grăsime, provocând astfel creșterea în greutate.

Consumul regulat de prea mult alcool

Vara crește consumul de bere sau de vin, în timp ce iarna, vinul poate să ne fie alături la ieșirile cu prietenii. Dacă se depășește doza de alcool pe care medicii o consideră sigură, adică de o unitate de alcool pentru femei,respectiv de două unități de alcool pentru bărbați, fiecare băutură în plus vine cu mai multe calorii.

Iar pe lângă acestea, apar și alte probleme care țin de sănătatea fizică și psiho-emoțională.

”Alcoolul scade inhibițiile. Este posibil să nu aveți discernământ în ceea ce și cât de mult mâncați atunci când ați băut prea mult”, afirmă Johna Burdeos.

Dacă vreți să consumați alcool, un pahar de vin roșu este o opțiune sănătoasă, acesta venind ”la pachet” cu resveratrol, un puternic antioxidant care va încetini procesele oxidative și daunele provocate de radicalii liberi care contribuie la degenerarea și bolile legate de vârstă, printre acestea aflându-se bolile Parkinson și Alzheimer, dar și bolile de inimă sau diferite tipuri de cancere.

Vezi și: Frunzele de păstârnac, rol analgezic, ideale pentru sistemul nervos. Ce alte beneficii mai are păstârnacul

Cocktailurile alcoolice dulci

Cocktailurile adaugă calorii prin intermediul zahărului adăugat, iar prin conținutul de alcool pot provoca creșterea în greutate. De asemenea, se știe că alcoolul sporește pofta de mâncare, ceea ce duce la creșterea consumului de alimente.

Chenard notează că, atunci când vine vorba de ”consumul de cocktailuri zaharoase - zahărul este zahăr, iar atunci când este amestecat cu alcool, este cocktailul perfect pentru creșterea în greutate”. În schimb, nutriționistul are și câteva sugestii alternative pentru a vă răcori vara.

”Țintiți spre apă minerală și lămâie sau lime ca mixere pentru a adăuga puțină aromă fără a vă scufunda prea adânc în aportul caloric zilnic".

Nu beți suficientă apă

"Atunci când beți mai puțină apă, în special, este posibil să vă fie sete. Cu toate acestea, nu este neobișnuit să confundați setea cu foamea, așa că este posibil să mâncați prea mult în loc să vă potoliți setea.

Așteptarea până când vă este sete pentru a bea apă este deja un semn de ușoară deshidratare. Senzația de sete a organismului este întârziată”, spune Burdeos.

Mai mult decât atât, nevoia de apă poate duce, de asemenea, la alegerea unor opțiuni nesănătoase.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel