La fiecare oră, un român moare de cancer pulmonar și alți doi pacienți cu cancer pulmonar ajung în spital. Cancerul pulmonar se situează pe primul loc în România, atât ca număr de cazuri diagnosticate, cât și ca numar de decese înregistrate în rândul bărbaților, iar mai nou este o cauză frecventă de mortalitate și în rândul femeilor.
În fiecare an sunt depistate 11.340 de cazuri noi de cancer pulmonar, reprezentând 13.6% din totalul cazurilor noi de cancer diagnosticate anual. Mortalitatea provocată de această afecţiune este de 10.277 de decese pe an, respectiv 20% din decesele cauzate de cancer din țara noastră. Ratele de supraviețuire în cancerul pulmonar sunt foarte scăzute în comparație cu alte tipuri de cancer de mare incidență - rata actuală de supraviețuire la 5 ani în România este de doar 11%, fiind printre cele mai scăzute din Europa. Prin urmare, cancerul pulmonar este o problema majoră de sanătate publică, atrag atenția reprezentanții Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer (FABC).
Cele mai afectate, persoanele între 40-49 de ani
Cancerul pulmonar este o afecțiune extrem de complexă și silențioasă, nu prezintă simptome în stadiile incipiente, drept urmare aproximativ 75% dintre cazuri sunt diagnosticate în stadii avansate ale bolii, inoperabile. Pentru ca rezultatele tratamentului să se îmbunătățească și, împreună cu acestea, ratele de supraviețuire, cancerul pulmonar trebuie diagnosticat în fazele timpurii de boală.
„Doar în 2016, România a pierdut 90,000 de ani de viață potențiali prin decese premature prin cancer pulmonar. Conform statisticilor, peste 10% din cazurile de cancer pulmonar sunt înregistrate la persoane cu vârsta între 40 - 49 de ani, asta înseamnă peste 20 de ani de viață activă pierduți/pacient. Impactul asupra familiei, comunității, asupra societății în general este unul major. Trebuie să intervenim pentru identificarea unor soluții pentru a reduce numărul de cazuri de cancer pulmonar. Sunt necesare a fi implementate politici multisectoriale vizionare și sustenabile, pentru reducerea poverii bolii. Prin mobilizarea întregii societăți putem să dublăm supraviețuirea în cancer pulmonar la 5 ani, până în 2025!", a declarat Cezar Irimia, Președintele FABC.
„În lipsa unor campanii de informare la nivel național pentru populația aflată la risc, cât și din cauza accesului întârziat la tratament, șansele de supraviețuire pentru pacienții cu cancer pulmonar scad considerabil. Cancerul pulmonar primește prea puțină atenție și multe nevoi ale pacienților rămân neacoperite. Una din cauze este legată de stigmă profundă, cancerul pulmonar fiind asociat cu fumatul, unul dintre factorii de risc. Conform unui studiu recent realizat de Global Lung Cancer Coalition, 21% din populație are mai puțină empatie pentru persoanele cu cancer pulmonar decât pentru pacienții care suferă de alte forme de cancer. Cancerul pulmonar însă nu discriminează, la nivel global numărul de cazuri de cancer pulmonar fiind în creștere și în rândul nefumătorilor, majoritatea femei. Invităm asociațiile de pacienți, organizațiile nonguvernamentale, autoritățile și profesioniștii din domeniul sănătății, să susțină acest manifest și să îl semneze" a adăugat acesta.
Ce ar trebui să se facă și în ce arii prioritare
Reprezentanții Federație Asociațiilor Bolnavilor de Cancer spun că sunt mai multe arii unde ar trebui acționat prioritar. Iată ce propun pacienții:
PREVENȚIE
- Creșterea nivelului de educație privind factorii de risc asociați cancerului pulmonar prin implementarea de campanii educaționale, ca parte a Planului Național de Control al Cancerului;
- Creșterea gradului de educație privind simptomatologia cancerului pulmonar.
DEPISTAREA PRECOCE
- Creșterea gradului de proactivitate în rândul medicilor de familie, în ceea ce privește sensibilizarea populației cu privire la simptomele cancerului pulmonar și a factorilor de risc;
- Reducerea timpului de așteptare pentru investigații imagistice la persoanele la risc;
- Implementarea unui Protocol de screening pulmonar, cu precădere în grupele de risc;
- Redirecționarea unui procent agreat din taxa pe viciu pentru derularea de campanii de creștere a nivelului de conștientizare a simptomelor cancerului pulmonar.
MANAGEMENTUL ȘI TRATAMENTUL CANCERULUI
- Îmbunătățirea accesului la servicii medicale, creșterea calității acestora, inclusiv reducerea considerabilă a timpului de la diagnostic la tratament;
- Acces neîntrerupt și la timp la medicamente;
- Creșterea accesului la medicamente inovatoare și facilitarea accesului la cele deja compensate, accelerarea procesului de achiziție din spitale prin simplificarea procedurilor;
- Accelerarea aprobarii studiilor clinice și facilitarea accesului pacienților la astfel de programe;
- Managementul multidisciplinar al cazului pacientului cu cancer pulmonar;
- Suport psiho-social și asigurarea neîntreruptă la servicii de sprijin psiho-social, pentru pacienți și familiile acestora;
- Creșterea investițiilor în cercetare și dezvoltare.
NOI POLITICI DE SĂNĂTATE
Pentru ca acest set de măsuri să fie integrate în politicile naționale este nevoie de noi politici de sănătate prin:
- Adoptarea și implementarea unui Plan Național de Control al Cancerului complet, coerent, susținut financiar;
- Dezvoltarea unui Plan de Preventie și Control al Cancerului Pulmonar;
- Dezvoltarea Registrului Național de Oncologie ca parte componentă a Planului Național de Control al Cancerului;
- Implementarea unui Subprogram pentru testarea biomarkerilor pentru cancerul pulmonar.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.